European Folk Day – September the 23rd

Loading Events

« All Events

Зустріч з учасницями народного фольклорного аматорського колективу «Бовсунівські бабусі»

September 22 @ 08:00 - 17:00 CET (Europe)

Я Карповець Марія – засновник народного фольклорного колективу «Бовсунівські бабусі» пропоную послухати пісні, отримати майстер клас з співу та ткацького ремесла від учасниць народного фольклорного аматорського колективу «Бовсунівські бабусі».
Їх одяг, спів та манера виконання народних пісень є унікальними. Унікальним є й те, що бабусі не просто співають автентичні пісні, а під час співу вправно прядуть, микають мички, змотують пряжу, тчуть на ткацькому верстаті.
В автентичних піснях, які виконують бовсунівські бабусі, мудрість та висока мораль українського народу принесена нам через століття. В них оспівується доля народу, виснажлива праця, кохання, стосунки , між людьми, нелегке вдовине і сирітське життя. Бовсунівські бабусі співають веснянки, петрівки, жниварські пісні, обрядові весільні пісні, колядки, застільні пісні. Жодна з них не знає нот, але співають вони в секунди, терції, квінти.
Місцевий поліський діалект, на якому бабусі спілкуються та виконують свої пісні, робить їх неповторними. Через все життя вони пронесли дух і колорит часів своєї молодості, а їх одяг, який бабусі носили ще як були дівчатами – це зразок прекрасного національного Поліського одягу.

 

У село Бовсуни до бабусь приїжджають фольклористи і студенти з України, багатьох країн світу, щоб навчитися співати від них, записати пісні у виконанні колективу.
Про колектив «Бовсунівські бабусі» знято документальний фільм. На Лондонському кінофестивалі ECG Eurasian Film Festival у 2020 році фільм «Bovsuny Grannies» («Бовсунівські бабусі») визнано найкращою документальною картиною.
«Бовсунівські бабусі» це не просто старенькі сільські бабусі у вишитих колишніх сорочках, з натрудженими мозолястими руками, щирі, справжні, відкриті, співучі і балакучі, веселі і сумні, а це наша Україна, бо Україна родом із села.

#europeanfolkday  #europeanfolkday2024

Details

Date:
September 22
Time:
08:00 - 17:00
CET (Europe)
Event Categories:
,

Organisation

Бовсунівські Бабусі
Phone:
+380978896914
Email:
bovs63@gmail.com

Other

Your Name
Карповець Марія

Venue

Бабусина хата
Україна. Житомирська обл. Коростенський район Село Бовсуни, вулиця П. П. Бовсунівського,54.
Бовсуни, 11323 Ukraine
+ Google Map